„Dziedzictwo kulinarne na Kociewiu”
16 grudnia 2021r. w Gminnym Centrum Kultury w Górnej Grupie odbyło się spotkanie pod hasłem „Dziedzictwo kulinarne na Kociewiu”. Szkołę reprezentowały Kinga i Martyna z kl. VII pod opieką wychowawczyni, towarzyszyła nam też p. Ania Kasprowicz. W spotkaniu brało udział wielu znanych regionalistów, wśród nich Pani Maria Pająkowska-Kensik, która przypomniała znane nam nazwy potraw i sprzętów kuchennych na Kociewiu. O regionalnych smakach opowiadały Panie Mirosława Gołyska, Krystyna Gierszewska, Izabela Chudzyńska. Podczas spotkania mieliśmy okazję posmakować tradycyjnych smakołyków kociewskich. Ze spotkania przywiozłyśmy kilka pamiątkowych zdjęć oraz kalendarze, mapę smaków i książkę z przepisami kuchni kociewskiej. Dzięki temu wydarzeniu utrwaliłyśmy wiedzę o regionie. Bardzo nam się podobało.
Dziękujemy serdecznie pani Annie Kasprowicz za to, że zawiozła nas na spotkanie i bezpiecznie odwiozła do domu.
Kociewianka nie z Kociewia